Vaste telefoonlijn

Hoe je aan een vaste telefoon komt in Frankrijk

Vaste telefoonlijn

De Franse telecommunicatie wordt gedomineerd door Orange, voormalig staatsbedrijf en enige telecomprovider, die alle vaste lijnen verzorgt. Er zijn nu echter verschillende andere telecom-providers in Frankrijk die gebruik maken van het netwerk van Orange.  

Veel mensen blijven bij Orange omdat ze weinig moeite willen doen om te veranderen, ook al zouden ze geld kunnen besparen door over te stappen naar een alternatieve provider.

Als je graag een alternative provider wilt moet je nog steeds gebruik maken van Orange om een vaste lijn te installeren of te activeren, waar Orange een maandelijks bedrag voor in rekening brengt. Sommige providers regelen deze procedures voor je, zodat je zelf niks direct met Orange hoeft af te handelen. Veel alternatieve providers verschaffen ook internetdiensten, dus je kan kijken voor een combinatiepakket.

Aan de slag gaan

Op het moment kan alleen Orange je telefoonlijn installeren (of re-activeren). Je kan installatie of activatie aanvragen door:

  • Je lokale Orange-kantoor te bellen
  • De dichtstbijzijnde Orange-vestiging te bezoeken (die gevonden kan worden op de website )
  • Het nummer +33 (0)9 69 36 39 00 te bellen. Dit is een klantenservice speciaal voor Engels-sprekende klanten die in Frankrijk wonen.

Om een telefoonlijn te krijgen moet je in de volgende documenten en informatie kunnen voorzien:

  • Je paspoort of andere identificatie
  • De startdatum van de dienst
  • Je exacte adres (inclusief verdieping en deur)
  • Je mobiele nummer of (werk)telefoonnummer (indien mogelijk)

Voor €55,- kan je een startpakket kopen. Orange is dan verantwoordelijk voor het openen of overzetten van je lijn naar je nieuwe adres.

Op de website boutique.orange.fr  kan je een keuze maken uit verschillende vaste telefoondiensten, afhankelijk van je wensen.

Een provider kiezen

De markt is competitief, dus de verschillende providers veranderen regelmatig speciale aanbiedingen en prijzen, die hier lastig te vergelijken zijn. Neem om uit te zoeken wat de beste optie is in aanmerking hoeveel en waar je naartoe zal bellen en bekijk dan de mogelijkheden.

Sommige providers bieden belpakketen (forfaits) aan waarbij je voor een bepaald aantal uren kan bellen (net als bij mobiele abonnementen) of waarbij de gesprekken die je maakt in rekening gebracht worden. Veel providers (charge the same rates for both working days and weekends) hebben vaste prijzen voor gesprekken, ongeacht de duur ervan (tot een bepaald limiet, bijvoorbeeld twee uur).

Bepaalde providers bieden erg goede prijzen voor gesprekken naar mobiele telefoons, terwijl anderen weer aantrekkelijk zijn voor lange-afstand gesprekken (om het nog lastiger te maken zijn er ook nog verschillen tussen wat providers onder ‘lokale gesprekken’ verstaan). Ten slotte zijn er ook nog providers met speciale lage tarieven voor het bellen naar een aantal specifieke nummers (die je vaak kan bellen).

Aangezien kiezen misschien lastig is, zou je Orange een paar weken kunnen proberen om uit te vinden wat je belpatroon is, om vervolgens je keuze te maken. Je kan je rekening online bekijken, dus je je hoeft niet twee maanden te wachten om een keuze te maken.

Wie bieden een vaste telefoonlijn aan

Hieronder is een lijst met een paar van de belangrijkste providers:

  • Orange :Frankrijk’s grootste nationale telecom bedrijf. Orange heeft een paar van de beste deals voor korte gesprekken. Kosten zijn zoals bij de meeste providers afhankelijk van het pakket dat je kiest.  
  • Numericable-SFR (www.sfr.fr  en numericable.fr ): Grote kabeltelevisie- en internetprovider die ook vaste telefoondiensten aanbiedt.
  • Free : Biedt vaste-, mobiele telefoon- en internetdiensten aan. Free is populair geworden aangezien het een aantal erg goedkope prijzen voor telecom-diensten heeft geïntroduceerd. Andere providers moesten daardoor ook hun prijzen verlagen en dit heeft geleid tot goedkopere mogelijkheden in het algemeen. Free is nog steeds één van de goedkoopste providers.
  • Bouygues Télécom : Bouygues Télécom is het vierde grootste telefoon- en telecombedrijf in Frankrijk.

Facturatie en contractbeëindiging

Facturen ontvang je meestal elke één of twee maanden. De meeste providers vragen om bankdetaills of vereisen dat je de betalingen automasch doet (prélèvement automatique). Dit betekent niet dat je niet in kan gaan tegen een betaling als er een fout is gemaakt. Bij veel providers betaal je abonnementskosten van te voren en worden je belkosten later in rekening gebracht (meestal aangegeven op je factuur: facture détaillée).

Elke provider heeft specifieke voorwaarden voor contractbeëindiging (résiliation du contrat). Check deze voordat je een contract tekent om niet voor verrassingen te komen staan wanneer je je abonnement later op wilt zeggen.

Bij problemen

Als je denkt dat er te veel kosten in rekening gebracht zijn kan je contact opnemen met de provider’s klantenservice. Neem, als je hier niet geholpen wordt, contact op met de Médiateur des Télécommunication.

Als je vindt dat je het slachtoffer bent van misbruik makende of gedwongen commerciele praktijken kan je een klacht indienen bij de DDCCFR (Direction Départementale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes) in het departement waar de provider onder valt.

Het is goed om te onthouden dat als je je via telefoon of internet inschrijft voor een contract en deze nog niet van start is gegaan, je deze kosteloos kan opzeggen binnen zeven dagen (dis is standaard klantbescherming vastgelegd in de wet).

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: